lördag, oktober 06, 2007

Utflykt till Taranaki

Förra helgen var vi ju som sagt ute med bilen en sväng uppåt Taranaki (region på västra nordön). Här kommer några styck bilder från tillfället...
1 & 2: Vi tog en småväg (varav ett antal mil grusväg) längs med Wanganui river.
3 & 4: Av en händelse råkade denna vägen gå förbi ett ställe som gav rätt tjusig utsikt mot Mt Ngauruhoe (till vänster) och Mt Ruapehu (nordöns högsta berg). Båda är aktiva vulkaner. Ruapehu, som har skidbackar och grejer, hade tom. ett utbrott för några veckor sedan...
5: Raetihi är ett litet samhälle med lätt spökstadskänsla. Kanske lever det upp en smula när skidsäsongen vid närbelägna Ruapehu är som intensivast. Vi åt fish & chips från byns takeaway-ställe.
6. Övernattning i Wanganui samt uppstigning i ett torn på en kulle (WW1 memorial) som hade lite utsikt.
7: Mt Taranaki (aka Mt Egmont) dominerar landskapet en smula när vi kommit en bit från Wanganui.
8: Manganui Skifield uppe på Mt Taranaki. Toppen på berget är på 2500m höjd sisådär. Skidsäsongen verkar vara slut för i år!
9-13: Skogen inne i nationalparken var urgammal och mossig, fint. Pepperwood-blad (13) smakar starkt. Kikar man på satellitbilder så syns nationalparksskogen ganska tydligt jämfört med omkringliggande terräng :)0
14: Berget från en sidoväg till highway 3, på väg till New Plymouth dit vi fortsatte för övernattning och lite inkollning av stället.

Från New Plymouth körde vi den andra vägen runt berget hem "the surf highway". Det regnade dock nästan hela tiden så det blev inte direkt läge för några stopp på surfstränder. Istället fick mazdan kämpa på hela vägen hem vilket inte var några problem (vi tankade dock en liter olja i new plymouth :).

I övrigt tror jag mig nu ha känt min första jordbävning, när jag låg i sängen en morgon... Huset började svaja lite lugnt i kanske tio sekunder :) Verkar som att det kan ha varit denna jordbävning på norra sydön som kändes lite ända till Wellington.