lördag, juni 30, 2007

Regnig dag

Vintervädret här i Wellington är rätt trist för tillfället, runt 10 grader och regn. Som gjort för att utnyttja "the information super-highway" till max alltså. Här är några saker som jag har snöat in på på sistone: (kan uppfattas som sjukt tråkigt om man inte har ett litet intresse av flyg och/eller historiska platser från kalla kriget-eran :)

Frifall utan fallskärm. Skämtsam framställning, men det finns även en hyfsad lista över bekräftade fall där folk på något vis har lyckats överleva fall från flygplan!

Utskjutningshistorier. Hur piloter har överlevt hastiga sortier från flygplan från marknivå, hangarfartygsdäck, under vatten eller bara med minimal marginal. Hittade även en rätt så fantastisk historia om en oavsiktlig utskjutning.
Hittade två bilder där fotograferna har förstått det här med att skapa liv och spänning i bilden :) Notera de fullt utfällda luftbromsarna på Skyhawken till vänster, det räckte inte riktigt!
F-16 pilotens plan till höger kommer slå i marken lite mindre än en halv sekund efter bilden togs.

Dramatiska händelser i svensk flyghistoria. Flygflottiljen F22 fanns 1961-63 i Kongo som en del av en FN-insats och dess flygare är de enda svenska flygvapenpiloter som har deltagit i direkta strider. Utförlig site med redogörelser och "krigsdagböcker" från medverkande personal. En fördjupning till DC3-affären är också sånt som jag kan sitta och läsa igenom.

Google Earth. Bla. flygfältet i Lettland där den MIG-15 som sköt ner den spanande svenska DC3:an startade (56°56'29.14"N,23°13'40.03"E). Det verkar ha varit övergivet ett tag. Det finns många ryska flygbaser. En del har gamla plan stående som man kan se i google earth. En del är bara placerade på rekorderligt isolerade platser (80°48'22.61"N,47°38'24.89"E) för att kunna leverera atombomber till USA mer effektivt. Det på 50 och 60-talet tokhemliga ryska rymd/missilcentrumet Baikonour i Kazakhstan (45°55'11.86"N, 63°20'33.00"E) är idag delvis övergivet men lite kul att kika på från ovan. Ett annat ställe som förmodligen inte heller har varit så tillgängligt för besökare är Nevada test range (37° 9'49.77"N,116° 3'40.12"W), där man bla. kan se en 100m djup krater efter en atombomb som sprängdes som ett led i den något galna Operation Plowshare. En ständig klassiker i Google Earth är ju förstås även kärnkraftverket i Tjernobyl och den tillhörande spökstaden Pripyat i Ukraina (51°24'21.42"N,30° 3'26.74"E).

Bilder på övergivna saker i Sverige. Fina bilder på fina skrotade bilar.

Mindre lyckade skivomslagsbilder kompletta med diverse finurliga kommentarer.Citerat: "Christers har snärjt på sig sina tightaste halssmycken (notera hajtanden till höger), hopplösa bruna västar med skära paljetter, skjortor med vida ärmar och helt sjuka kragar och slutligen, som pricken över i, dragit upp de bruna brallorna till smärtgränsen and beyond."

Ok, då är jag färdig med uppräkningen av saker jag tycker är kul att kika på en regnig dag! Läget i Wellington är lugnt i övrigt, bilen har inte blivit stulen och startar fortfarande.