fredag, december 08, 2006

Fortfarande efter

Imorgon lämnar vi förmodligen Roseneath och Dunedin, men jag kommer nog inte att hinna blogga om allt vi gjort här riktigt än... Ska bara försöka komma lite mer ikapp genom att skriva om Oamaru. Mycket djur och natur blir det!

Efter en lång och häftig dag i bergen fick vi en minst lika häftig kväll med två arter av pingviner. Lite intressant konstrast mellan det första och andra stället. Det första var bara en stig på en kulle över en strand som ägdes av Departmend of Conservation, var gratis och relativt tomt på folk, där yellow-eyed penguins ryktades hålla till. Och som på så många andra turistställen var det bara att leta sig fram till de ställen på stigen där folk stod stilla och såg nöjda ut. Hundra meter in på stigen hittade vi en sådan grupp, och inte så konstigt - en pingvin låg på mage en halv meter in i buskarna. Verkade rätt orädd, han/hon flyttade sig iaf inte trots allt fotograferande... Och nästa pingvin var bara ett tiotal meter längre bort på stigen, också den en halv meter från staketet, stod bara och blundade lite... ;) I själva gömman som DOC byggt var däremot inte så lönt att stå, där i krokarna ville visst pingvinerna inte vara... ;)
(Första bilden - hitta pingvinen!)

Och den andra pingvinkolonin, där vi betalade en dryg hundring för att sitta på en läktare och ledas i vår upplevelse av en guide. En rätt grym upplevelse iofs, med ett hundratal little blue penguins (bara 30 cm höga) som låter sig sköljas upp på stranden och måste springa upp innan de sköljs tillbaka! De står sen på stranden i små grupper och snackar en stund, innan de i samlad trupp springer till sina respektive bon. Några gick innanför staketet precis nedanför läktaren. En del sprang runt och slogs (parade sig?) och en del ropade efter honor. Vi fick också noggranna instruktioner om att leta under bilen innan vi körde därifrån, eftersom det har hänt att de irrat in på parkeringen och blivit överkörda. Det som störde var att vissa nötter inte förstod regeln om att inte filma, fota, göra stora rörelser eller prata vilket tydligen gjorde pingvinerna lite skygga. Vi har alltså inga bilder på dem!

Dagen efter tittade vi på Oamarus fina historiska byggnader och sen körde vi söderut. Vi tycker att Oamaru är nästan lika bra som Kaikoura, vill bara lägga in det...

Vi gick längs med stranden för att komma till Moeraki boulders, en ovanligt fotogenisk strand kan tilläggas... Tobias kommer säkert att visa fler bilder därifrån förr eller senare... Själva stenarna är onekligen rätt häftiga, tillverkades tydligen för miljoner år sedan ungefär som pärlor inne i berget och kommer fram efter hand... Häftig yta, vackert runda och hyfsat stora.

Och innan vi kom fram till Dunedin tog vi ett snabbt stopp på Shag point. Massor av sälar, vi börjar bli vana... Och ännu en yellow-eye, denna gången på stigen innan vi ens hann komma fram till den fina gömda utsiktsplatsen... Den blev lika rädd som vi när vi rundade ett hörn, men sen var den ganska lugn...