fredag, mars 21, 2008

Ohakea open day 2008

Förra helgen tvingade jag med Abigail på det Nya Zeeländska flygvapnets årliga flygdag vid Ohakea utanför Bulls, 15 mil norr om Wellington. Det blev fint väder och uppvisningen hade en del höjdpunkter den också! Klassiska flyguppvisningsinslag ingick förstås, såsom att släppa en "felparkerad" bil från en helikopter, häftig uppvisning med ett extremt aerobaticsplan (det ganska nya MX2, som man kan se flyga till exempel här), formationsflygning med flygvapnets uppvisningsgrupp och höghastighetspassering med jetplan (australiensiskt F-111 i detta fall). MX2:an gjorde sig inte så bra på bild, men det var en riktigt fräsig uppvisning. Piloten satte tonen genom att direkt efter starten rolla över på rygg på ett tiotal meters höjd och sen göra en halv inverterad loop för att komma upp och iväg :)

Det flögs även med ett antal flygplan från andra världskriget i lite lugnare uppvisningar.
Ovan: P40 Kittyhawk och F4 Corsair. RNZAF flög ganska många av dessa i stilla havet, bla. runt Salomonöarna och Guadalcanal. Det är resterna av en P40 som ska finnas i en dalgång utanför Wellington.
North American Harvard. Liksom det svenska flygvapnet använde RNZAF Harvards (SK16) som skolflygplan runt andra världskriget. På uppvisningen hade de samlat ihop fem stycken som flög ett snyggt pass.
UH1-1H Iroquois och Vampire (notera RNZAFs symbol, kiwin). År 2001 beslutade regeringen i Nya Zeeland att skrota flygvapnets jakt och attackförmågor, så numera flyger de mest helikoptrar, transportflygplan och spaningsplan för havsövervakning. Innan jaktflyget skrotades flög de gamla A4 Skyhawks. Tillsammans med vampiren flög en australiensisk L39 Albatros. Jag har sett att det finns ställen i Australien där man kan få flyga med i en sådan, det skulle nog vara kul!
RNZAFs uppvisningsgrupp Red Checkers flyger CT-4E Air trainers. En del rätt snygg formationsflygning, men Sveriges Team 60 är snäppet vassare enligt mig :)

F-111 avslutade uppvisningen och visade upp sin förmåga att dumpa bränsle och antända det med efterbrännkammaren. Det är inte så svårt att se att planet kommer från RAAF då det har en känguru i en ring på sig :)
Enligt egen uppgift led inte Abigail så värst av denna exkursion, en del av det var tom. lite roligt. På vägen hem stannade vi i Bulls för kebab och falafel.