måndag, december 31, 2007

Liten tur till Wairarapa

Igår kom vi tillbaka från en tvådagarstur till Wairarapa-området öster om Wellington. Vi körde över the Rimutaka Range till Featherston och sen ner längs med Lake Wairarapa till kusten. Den lilla samlingen med baches (uttalas batches, sommarhus i kolonistugestorlek) där har det fantasifulla namnet Ocean Beach. Det var rätt mycket folk ute vid sina stugor och många har med sig fyrhjulingar eller off road-motorcyklar som de kan leka med på stranden osv. Stränderna fungerar ju mer eller mindre som vägar på en del ställen här. På google earth ser det ut som att man kan köra längs med kusten ända runt till Wellingtons förorter om man har lite markfrigång.

Förfallen bach vid Ocean Beach

Nästa stopp var nordöns sydligaste punkt, Cape Palliser. Det är en ödslig och fin väg längs med kusten dit, sista biten är grusväg. Vid själva Cape Palliser finns det inte så värst mycket mer än en fyr och lite fler baches. Och en massa sälar. Går man lite längs med stranden så snubblar man nästan över dessa bestar som ligger utströdda bland stenarna. Den tuffa färgen på vattnet tror jag kommer från mineraler som kommer ut i havet med vattendrag.

Utsikt från fyren vid Cape Palliser, ett slappt stycke nz fur seal

Klippa vid Cape Palliser kallad Kupes segel (enligt maoriska legender upptäckte Kupe Nya Zeeland), Ngawi från andra sidan bukten.


På väg till Cape Palliser ligger det tämligen lilla fiskesamhället Ngawi, där käkade vi vår frystorkade pastarätt och slog sen upp tältet på en liten yta bredvid stranden som verkade ämnad för detta eftersom en del semesterfiskare redan var där med tält osv. Tältplatsen verkade helt perfekt, vi hade fri sikt ner mot vattnet och därmed också solnedgången. Det hade också varit en perfekt tältplats om inte 1. ortens minimala pub med tillhörande skrän låg 100m bort, 2. havet låter ju skitmycket på natten! 3. halva fiskeflottan drar igång klockan 05.45 på morgonen och sjösätter sina båtar med traktorer och bulldozers. Men annars var det bra, det blev en tidig morgon!

Det finns ingen hamn i Ngawi utan båtarna dras upp och nerför stranden med diverse antika fordon.

Allison-Chalmers är ett populärt bulldozermärke i Ngawi. Även en Fordson Major.
Den piggiga grejen är kanske nån form av sea urchin? En kvinna som väntar på en gubbe vars fiskebåt hon ska dra upp med bulldozern.

Efter övernattning drog vi norrut på småvägar förbi Martinborough, upp till Masterton för lite tankning (bilen drar ju som bekant inte bara bensin utan även olja :) och sen till Holdsworth som är en ingång till Tararua Forest Park. Där gick vi en sväng i skogen och uppför en kulle. Väldans varm dag, 27 grader i luften och stekande sol.

Utsikt från Rocky Lookout i Tararua Forest Park, Skog i parken.

Nu är det bara tre timmar och tjugo minuter kvar på 2007 i Nya Zeeland!