tisdag, oktober 14, 2008

Söderhavet del 4 - Stora barriärrevet

Mycket bilder blir det! Det fanns en del fint att se. Ganska häftigt för någon som är uppväxt med badplatser som Rafshagen eller Ljungnäs snarare än korallhavet.
Vi kunde se delar av stora barriärrevet från planet mellan Brisbane och Cairns. Liveaboard-dykresan vi åkte på var Cod Hole expeditionen med TAKA. Rekommenderas, de visste vad de pysslade med! Och vi var bara 15 passagerare eller så vilket var skönt. God mat och trevliga värdar som tog hand om nybörjardykare, bra värde för pengarna. Vi fick också gratis uppgradering från delad fyramannahytt till egen hytt! Vi åkte på en eftermiddag och första dagen var bara utprovning av utrustning, middag och introduktion. Lagom till morgonen efter hade vi kommit fram till Challenger Bay, ett dykställe på det yttre revet en hyffsad bit norr om Cairns (Ribbon Reef #10). Här gjorde vi vårt femte dyk någonsin och för oss var det även ett check out dive med några övningar för att repetera kunskaper. Det gick fint även om vissa bouyancy-problem infann sig :) På nybörjarvis tog luften slut snabbt också. Nästa två dyk var sedan vid Cod Hole, ett välkänt dykställe där de stora Potato Codsen blir matade. Imponerande fiskar, kom väldigt nära dom också. På det andra dyket vågade vi oss på att dyka som buddy-par utan guide. Det gick bra, förutom att det vid det laget hade kommit en annan båt som vi råkade gå upp vid istället för vid TAKA :) 26 grader i vattnet, runt 20m visibility, runt 40min bottentid. Vi var bara nere på ca 15m.

På kvällen var det dags för ett mörkerdyk vid Challenger Bay. Lite småläskigt fast ändå rätt fascinerande, vi såg lite djur man inte ser på dagen. Fast det tog också en del uppmärksamhet att bara hålla reda på var folk var i mörkret. Vi hade glow sticks fastsatta på tanken och ficklampor. Rätt tuff känsla att vara mer eller viktlös i kolmörkt vatten.
Följande dag hade båten tagit oss söderut till Stevie's Bommie (Ribbon Reef #3). En bommie är en pelarliknande korallformation, kanske 15-20m i diameter och går nästan ända upp till ytan. Lättorienterat, då vi gick rakt ner och sen sakta steg uppåt medan vi cirklade runt bommien. Oerhört varierat och mångfaldigt djurliv här! Färgrikt, kanske det häftigaste stället på turen. Ett stort stim medYellow Goatfish höll till på ena sidan. Vi såg hajar på avstånd, djupare än oss. Förmodligen black tip reef shark. Var nere på 18m för första gången. Gjorde även baklängesfall från liten gummibåt för första gången, dykbåten kunde inte komma riktigt tillräckligt nära.
Ovan: Stevie's Bommie. Fisk. Bla. Yellow Goatfish, Great Barrier Reef Anemone fish, Abigail.

Till eftermiddagen hade vi flyttat oss till "2 and 2/3", döpt så efter hur långt mellan Ribbon Reef #2 och #3 platsen ligger. Väldigt bra sikt på detta dyk. 15m djup och 43min bottentid.
Ovan: 2 and 2/3, Moorish Idol (gul/svart), Blåa Christmas tree
worms, Giant Clam, undertecknad. Iförd huva då det trots 26 grader i vattnet blev lite kyligt efter halva dyket. Pälsade också på mig en extra våtdräktsjacka. Till slut hade jag 5mm shortie wetsuit, 5mm jacka och 5mm huva. Hade inte haft nåt emot att ha en snäppet tjockare våtdräkt med långa ben, eller mer underhudsfett!

På kvällen gjorde vi vårt andra mörkerdyk. Alla utom jag såg tydligen hajar här :) Såg också en Cuttlefish, lite som en bläckfisk.

Sista dykdagen befann vi oss ännu närmare Cairns och gjorde två dyk vid Troppo's Lounge (Norman Reef). Första dyket blev dock väldigt kort pga att min dator gav upp och visade en felkod. Hade väl egentligen kunnat fortsatt med hjälp av Abigails, men lite jobbigt att inte se sitt djup. Så vi gick upp ganska snabbt igen. Andra dyket blev däremot fint, såg en häftig Humpheaded Maori Wrasse!
Ovan: Troppo's Lounge. TAKA från vattnet. Humpheaded Maori Wrasse (aka den stora fisken). Vi såg även en sköldpadda, men den simmade bort från oss och kom ej med på bild! God sikt.

Senare på eftermiddagen anlände vi tillbaka till hamnen i Cairns. Fint väder, vi såg ett piratskepp. Ej så autentiskt då det gick för motor. Efter den här resans 10 dyk har vi mer än tredubblat vårt totala antal :) Det var väldigt värt utflykten.