söndag, oktober 05, 2008

Söderhavet del 2 - Rarotonga

Tisdag 9:e september tog vi det lilla planet tillbaka till Rarotonga från Aitutaki. Eftersom vi skulle åka från Rarotonga 02:20 på lördagsmorgonen fick vi nästan fyra hela dagar där. Vi bodde på Rarotongan Backpackers, vilket vi väl inte tyckte var helt perfekt, men det fick duga för tre nätter. Rätt billigt, 42 NZD per natt för oss båda. Det såg ut som att det hade varit jättefint när det öppnade för 2-3 år sen, men nu var det inte särskilt välskött och inte så fint i det delade köket osv. Vi träffade också ett engelskt par som bodde på samma ställe som oss på Aitutaki. Rätt trevliga, killen spelade i ett band.

Första dagen kollade vi mest in huvudstaden Avarua, som inte helt förvånande inte är så värst stor. Handlade lite förnödenheter så vi skulle kunna laga mat. Rätt dyrt i affärerna, fast det är mest färsk frukt och grönt flygfraktat från NZ som är tokdyrt.Trasiga saker får vara där dom är i cooköarna. Ovan syns hamnen i Avarua. Gästhamnen var ungefär lika stor som Kalmars och hade segelbåtar från hela världen. Förmodligen ganska populärt att stanna här om man är ute på en smärre världsomsegling. För att ta oss till och från Avarua tog vi buss, det går en medsols och en motsols. I avarua hittade vi ett bra matställe som serverade friterad mars. Chokladkakan alltså. Gott :)
Gubben med snorren är Tangaroa och kommer från Maorisk mytologi. Som jag förstår det är maorierna på cooköarna nära släkt med de i NZ men talar en annan dialekt, cook island maori. Tangaroa finns även på cooköarnas $1 mynt.Tredje dagen spenderades med att köra runt ön på scooter och snorkla lite. Vi hittade en bra strand på öns södra sida där det var lä och bra snorkling. Under hela tiden vi var på cooköarna blåste det ganska stadigt från öster, antar att det var nån såndäringa passadvind. Återigen visade det sig vara väldigt svårt att ta kort på det man ville med undervattenshuset :) Tror dock jag har lite mer hyffsade bilder från barriärrevet!
Andra dagen gav vi oss ut på vandring rakt över ön på cross island track. Vi lyckades gå åt det icke-rekommenderade hållet vilket gjorde att det inte var helt lätt att hitta i början av leden. Vi hade dock en liten folder lånad från biblioteket i Wellington som hade en primitiv karta, så vi hittade till slut.
Vi hyrde scooter två dagar för 25 NZD per dag. Det blev nog 3-4 varv runt ön. Det finns en väg runt hela ön, sen finns det bitar av en gammal inre väg som inte går runt hela. Den inre vägen var rätt fin och hade knappt nån trafik.
Cross island track går upppå 450m höjd eller något sådant, upp till the needle som den spetsiga klippan kallas. Den är en rest av stelnad lava där det runtomkring lavakanalen har eroderat bort. Jag hittade massa fina saker att ta kort på. Den rosa och gula blomman tex. Den satt på en bananplanta om jag inte minns fel.

Vid södra änden av cross island track ligger ruinen av Sheraton resort-projektet. Ett riktigt stort resortkomplex som började byggas 1990 men sen drabbades av konkurser, skandaler och maffiaaffärer hos de italienska byggföretagen som var inblandade. Just nu verkar det bara stå och förfalla, även om det ser ut som att det finns nån form av återupplivningsprojekt. Vi var inne och kikade en liten sväng.
Investment opportunity, kan inte bli bättre! Såna här ödlor hade vi inne i rummet på Rarotonga Backpackers, men de var snälla så det gjorde inte så mycket.Rarotongas flygplats ligger så att man kan stå ca 15-20m bortom slutet på landningsbanan, och ett par meter under banans nivå. Vi stannade där och kollade när ett plan kom in från Auckland.
Sista dagen på Rarotonga upptogs mest av strand och snorkling samt smärre shopping i Avarua.