måndag, oktober 13, 2008

Söderhavet del 3 - Cairns

Från Rarotonga flög vi med Pacific Blue och Qantas via Auckland och Brisbane till Cairns. Pacific Blue är ett lågprisföretag och allting, även mat, kostade extra på planet. Men det var grymt benutrymme :) Från Brisbane var det dessutom rätt bra utsikt från planet över Australiens östkust. Vi hade en vecka i Cairns inklusive ankomst och avresedag. Vi hade två dagar innan avgången för vår bokade resa med dykbåt, så vi hyrde bil och körde norrut längs med kusten till Cape Tribulation. Det är ungefär så långt norrut man tar sig på asfalterad väg, iallafall längs med kusten. Fin vildmark!James Cook Highway norrut från Cairns var en ganska tjusig vägsträcka.
För att komma till Cape Tribulation måste man ta en vajerdriven färja över Daintree River. Det bor krokodiler i floden, vi såg dock inga. Det var precis att vi hann fram och se en del av Cape Trib på en dag. Mycket stränder och diverse walks i regnskogen, området tillhör Daintree National Park. Det var även oväntat fint att gå en runda på boardwalk i mangroveträsk. Här är en ohygglig massa bilder från Cape Tribulation-utflykten.
Vi bodde på en fin Holiday Park, Pinnacle Village vid Wonga Beach norr om Mossman. På vägen tillbaka dit från Cape Trib stannade vi på en restaurang och åt. En saftig stek med pommes och sallad för min del, slurp.
Förresten stannade vi även vid Mossman Gorge på vägen till Cape Tribulation (när jag tänker efter tog vi även ett stopp vid Palm Cove, lång strand). Fin regnskog att gå i. Ganska mycket turister om man jämför med liknande ställen i NZ, men på den längre stigen tunnades det ut en hel del. Ett par bilder därifrån:De där rötterna som låg längs med marken kunde vara 100m långa minst! Efter övernattning på holiday parken drog vi oss tillbaka mot Cairns för att åka ut på vischan för intervju. Abigail hade bestämt träff med konstglasblåsaren Ola Höglund som ett led i hennes frilansserie om folk med Kalmaranknytning som bor på andra sidan jorden. Vi stannade och kikade när Ola blåste ihop en glaspingvin. Han var hyffsat flink. Deras glasblåsningsställe låg rätt långt ut på landsbyggden och vi gick sista biten för att vi inte fick köra på grusväg med hyrbilen. Det kanske bara är svenskar som följer reglerna så noga, men den hade nog blivit märkbart skitig av att köra de sista kilometrarna :)

Två udda frukter hittade längs med Whyanbeel Rd där glasstudion ligger. Efter intervjuandet drog vi tillbaka till Cairns för incheckning på dykbåten. Bilder därifrån får bli ett separat inlägg!
Efter dykandet hade vi en hel dag till i Cairns, så vi hyrde bil igen och körde en runda norrut.

Bilder från inlandsvägen tillbaka mot Cairns via Mt Molloy, Mareeba och Kuranda. I pyttelilla Mt Molloy handlade vi glass av en uttråkad yngling på mack/servicebutik. Kan inte vara alltför actionpackat att växa upp där :) Jag hittade en glass med roligt namn. Längs med vägen fanns det väldans många termitstacksgrejer. Längs med kusten är sockerrörsplantage och deras små tillhörande järnvägar en stor del av landskapet.
Vi ville också se lite Australienska djur, så ett besök på Cairns Tropical Zoo planerades in. Vi matade kängurur och Abigail gjorde den ultimata turistgrejen och höll en koala :)
Sista kvällen gick vi runt och kikade lite på själva Cairns. Rättså turistigt är det! Fin esplanad nere vid vattnet. Det råkade också vara sista dagen på någon stadsfestival så det var massa folk ute och det var nån parad på gång som vi inte orkade vänta på :)
Mitt på dagen på söndagen åkte vi sedan med Qantas till Sydney där jag bytte till plan mot Wellington och Abigail fortsatte mot Osaka. Vi fick fin utsikt när vi landade i Sydney, över city, hamnen och operahuset. På flygplatsen såg vi även Qantas nya Airbus A380 som precis hade anlänt från sin premiärresa. Vårt flyg till Sydney var även försenat pga detta :) Sammanlagt får jag nog säga att jag föredrar Air NZ framför Qantas, finare plan och bättre mat! Kan också konstatera att allt gick i lås under resan, vi hann med det vi ville även om vi bara hade två veckor och en dag. Jag kom tillbaka till Wellington 01:30 på måndag morgon och var på jobbet kl 09 :)