onsdag, januari 10, 2007

Regn i Nelson

Jag tror att vadret har varit nastan lika markligt har som i Sverige pa sistone. Vastkusten och Fiordland ska ha konstant regn, men vi hade fantastisk solsken nastan hela tiden. Och val i Nelsonomradet, som ska vara Nya Zealands soligaste, har vi haft en dag sol. Vi kan inte ga Abel Tasman coastal track, vi kan inte titta pa Pupu springs, och vi blir genomblota nar vi kollar pa grymma grottor (Rawhiti cave) och haftiga kalkstensformationer (The Grove). Men men. Femdagarsprognosen visar fortfarande bara regn framover, men saker kan andra sig...

Det blir inte helt kronologiskt har pa bloggen, och det tar tid att fa in bilder, men hoppas att det gar att lasa anda...

Vi aterupptar traden vid Punakaikis beromda Pancake rocks, fullt med turister men ratt fint, hade varit tufft att se blowholes:en vid hogvatten men det var anda kul att se vatten blasa upp ur ett hal i marken, i takt med vagorna, manga meter fran stranden... Lite roligare, kanske mest pa grund av mindre folk, var Truman track ner till stranden en bit langre upp pa State Highway 6. Den forsta stranden var haftig med tuffa stenformationer, vattenfall ratt ner pa stranden och stora grottoverhang. Men sen markte vi att man kunde klattra over till nasta strand, via riktiga Indiana Jones-grottor, och nasta... Tobias ar mer for sant an jag, men det var ett haftigt stalle. Manga musslor, krabbor och sjostjarnor.
[edit tobias: bilder fran Punakaiki, pancake rocks, rata, nikau, the works! ]

























Det ar fullt med s.k. Nikau-palmer hogst upp dar pa Vastkusten och fler sag vi i Karamea, som ligger sa langt upp man kan komma med bil. Inte sarskilt turistigt stalle, minst sagt, de flesta backpackers ar vandrare som borjar eller avslutar Heaphy track. Vi tog dess ande, som var jattefin och gick langs med stranden, Tobias anda upp till Nettle beach medan jag fick vanda vid Scott's beach p.g.a. smartande fotter. Jag rekommenderar ingen att ta av sig strumporna, ens inne i bilen, i vastra Nya Zealand. Jag rakade gora det vid Arthur's pass och har fortfarande sandflybetten kvar mer an en vecka senare, och aven om de inte gor ont nu var det ingen hit att forsoka ga med dem skavandes i skorna... ;)
[edit tobias: bilder fran ena anden av Heaphy Track. ]




















Andra vanliga fenomen har uppe ar roda blommor pa traden i bushen (rata) och kaxiga honsliknande faglar (wekas).

Karamea ar ocksa en bra bas nar man vill utforska grottorna i Oparara basin - Crazy paving och Box canyon. Lyckligtvis sag vi inte sjalva de enorma svarta spindlar som lever dar, men val deras aggsackar... Box canyon var jattestor, verkade fortsatta en bra bit in i berget. Det finns ocksa tva tuffa, jattestora bagar i kalksten over vattendragen. Coolt stalle.
[edit tobias: bilder fran Oparara Arch och Moria Gate Arch med omgivningar. ]




















Nelson ar storsta staden vi varit inne i pa bra lange, och ett trevligt stalle. Manga fina kladbutiker, men inget jag satsar pa just nu... ;) Haftigaste kladerna finns dock pa WOW-museet - och nej, det handlar inte om animerade dvargar (tyvarr Fredrik, Maria och Nick!) - utan om World of wearable art. De har en stor show varje ar med massor av barbara konstverk som tavlar. Riktigt tuffa grejer, rekommenderas! Och jag misstanker att det ar for att locka makarna och pojkvannerna som de dessutom har en stor samling veteranbilar i fint skick. Men jag tyckte ocksa att det var kul, speciellt for att de hade hittat intressanta fakta om bilarna, t.ex. att en av de forsta bilkoparna nagonsin senare togs in pa mentalsjukhus... ;) Tobias har lyckats bra med att fa mig att gilla gamla bilar, aven om Corvetten aldrig lar bli nagon favorit... ;)

[edit tobias: Pontiac Firebird Trans Am '74 pa World of Wearable Art & Classic Cars. Inte riktigt Smokey and the Bandit-bilen, men iaf 400cui = 6,5 liters motor :) ]




Nu ar vi i Takaka, vaster om Nelson, och ska ta oss till Sydons nordligaste punkt imorgon, och titta pa den nedersta biten av Farewell spit, en jattelang sandudde som stracker sig nastan i en hel cirkel runt norra Sydons kust. Onska garna solsken till oss!

1 Comments:

Blogger Henriettæ said...

Hej Abigail och Tobias!
HIttade in på er resedagbok via Abigails hemsida som jag besöker lite då och då. Det låter underbart med Nya Zeeland! Jag var där en vecka i september i år (på södra ön), och det var alldeles fantastiskt. Så det är extra spännande att läsa om er. Det måste dessutom ge en extra dimension med barndomsminnen invävda.
Hoppas regnet slutar!

/Henriettae (som gick högstadiet med Abigail)

10 januari, 2007 09:31  

Skicka en kommentar

<< Home