torsdag, januari 25, 2007

Comet McNaught

Det tenderar att ofta vara moln ivägen där solen går ner här, men igårkväll lyckades vi ändå få syn på den ljusstarka kometen McNaught (som gick att se från norra halvklotet tidigare, men bara en kort stund precis vid solnedgång tydligen). Ganska imponerande för något som förvisso är en mil i diameter men även runt 15 miljoner mil bort från jorden. Svansen var väldigt lång och vid, skulle ha tagit nån mer bild där man kan jämföra skalan med träd eller andra lösa föremål :) Bild nr 2 är tagen med 300mm brännvidd, f6.7, ISO800 och 15 sekunders exponering, på 100kr-stativet. Rätt intressant att jorden snurrar såpass snabbt att 15 sekunder gör stjärnor avlånga! Skulle nog ha funkat med längre exponeringar också, men det blir lite tungt för batterierna...




















Vi skådade kometen från Pohara Beach som är några kilometer från själva Takaka. Vi träffade lämpligt nog också ett gäng britter utrustade med kikare som vi fick låna.

Det har hänt sig som så att ägaren till huset/hostelet där vi bor har fått fara iväg till Tucson, Arizona med kort varsel. Detta öppnade i sin tur möjlighet för oss att bo gratis genom att hjälpa hans tillfälliga ersättare med diverse sysslor två timmar om dagen (har hittils tvättat tak och sorterat sängkläder), så här räcker våra pengar ett slag :) Vi har annars inte gjort några större utflykter utan snarare haft semester från resan och använt internet en massa. Jag har sökt fler jobb och fått lite uppmärksamhet på ett par ansökningar iaf. Idag hade jag en halvtimmes telefonintervju med Sidhe Interactive som är Nya Zealands största spelutvecklare. Det var som svar på en öppen ansökan jag skickade iväg, utan att de annonserade efter folk. Intervjun kändes helt ok, även om det inte är lättast att kommunicera sina tankar över telefon på utrikiska :) Får väl se om det kan bli nåt av att. Jobbsökandet motiveras delvis av att vi snart får plocka äpplen om vi inte hittar nåt annat!